Σέριφος

Σέριφος

Things to do - general

 

Στο μυθικό νησί του Περσέα

Μαγεία και ομορφιά που εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία. Με αυτές τις λέξεις μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την Σέριφο, το νησί με τις αμέτρητες παραλίες, την μαγευτική Χώρα που στέκει περήφανα σε ένα κωνικό απόκρημνο βράχο και τη πλούσια μεταλλευτική ιστορία. Οι περίεργοι πέτρινοι σχηματισμοί  θα σας ταξιδέψουν στο μύθο του Περσέα: Ο ίδιος και οι ακόλουθοί του έγιναν πέτρα στη θέα του κεφαλιού της Μέδουσας, δίνοντας στη Σέριφο τη μυθική βραχώδη όψη της.

Αξίζει να δείτε

Την Άνω -Κάτω Χώρα: H θέα της Χώρας, χτισμένη αμφιθεατρικά σε έναν απόκρημνο βράχο, θα σας κόψει την ανάσα. Η ίδια η Σέριφος, που δεν την έχει αγγίξει ο μαζικός τουρισμός,  σε συνδυασμό με τη σωστή επιλογή για διαμονή, αποτελούν την ιδανική επιλογή για διακοπές. Μην αμελήσετε να περπατήσετε τη Χώρα σπιθαμή προς σπιθαμή. Ακολουθώντας διαδαλώδη σοκάκια με ολόλευκα σπιτάκια που αστράφτουν στον κυκλαδίτικο ήλιο, θα φθάσετε στην κορυφή της Χώρας όπου δεσπόζουν τα ερείπια του ενετικού κάστρου χτισμένου το 1434. Σε κοντινή απόσταση, θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου μπορείτε να θαυμάσετε μια υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο και να δείτε με γυμνό μάτι τα  νησιά Σίφνος, Κύθνος, Μήλος, Κίμωλος.

Για τους λάτρεις της ελληνικής μυθολογίας, λίγο πιο κάτω  θα συναντήσετε την  εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, χτισμένη στο κοίλωμα ενός βράχου πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς όπου, σύμφωνα με τον μύθο,κρύβεται το κεφάλι της Μέδουσας.

Κατεβαίνοντας τα σοκάκια, θα βρείτε πολλές εκκλησίες μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Ελευθέριος όπου υψώθηκε η σημαία της Ελληνικής επανάστασης στις 22 Μαϊου 1821. Εδώ, θα συναντήσετε την πλατεία των Μύλων όπου σήμερα σώζονται δύο αναπαλαιωμένοι μύλοι. Στην κεντρική μαρμαρωστρωμένη πλατεία, την Πάνω Πιάτσα στην Άνω Χώρα, βρίσκεται  ένα πανέμορφο νεοκλασικό, το Δημαρχείο με τον υπέροχο ναό του Αγίου Αθανασίου να δεσπόζει δίπλα του.

Στην Κάτω Χώρα, με τους κλειστούς αυλόγυρους και τα παραπέτα,  μην αμελήσετε να δείτε τον πανέμορφο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που χτίστηκε το 1907.

Το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο: Σέριφος, διαμονή σε αρχοντική βίλα και επίσκεψη στα δύο σημαντικά της μουσεία: Ένας επιπλέον λόγος για να πάτε στο νησί για να δείτε από κοντά τη κληρονομιά του τόπου καθώς και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα.

Τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις: Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Σέριφος βρισκόταν στον πυρετό μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, με τον οικισμό Κουταλά να αποτελεί μεταλλευτικό κέντρο του νησιού, και στη συνέχεια το  Μέγα Λιβάδι. Μη χάσετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις πινελιές στα χρώματα της σκουριάς και του ξύλου στην αριστερή πλαγιά του κόλπου του Μεγάλου Λιβαδιού. Υπόγειες στοές, γέφυρες, ερείπια από γέφυρες, βαγόνια και μια σκάλα φόρτωσης συνθέτουν μια μοναδική εικόνα. Την ίδια περίπου εικόνα θα αντικρίσετε και στην έξοδο από τον οικισμό του Κουταλά.

Στο άλλο άκρο της ακτής του Μεγάλου Λιβαδιού μπορείτε να δείτε και  το Δοικητήριο που στέγαζε τα γραφεία της μεταλλευτικής εταιρίας και δίπλα του το μνημείο των μεταλλωρύχων της αιματηρής εξέγερσης του 1916.

Το Κάστρο της Γριάς: Στον λόφο πάνω από την παραλία του Κουταλά, στέκει περήφανο το Κάστρο της Γριάς, το οποίο θεωρείται ότι υπήρξε αρχαία ακρόπολη ή οχυρωμένος οικισμός.

Τον Άσπρο Πύργο: Θεωρείται κτίσμα της ελληνιστικής περιόδου και ότι χρησίμευε ως παρατηρητήριο. Προσφέρει μια μαγευτική θέα στη νοτιοανατολική ακτή της Σερίφου.

Τον Θρόνο του Κύκλωπα: Μόνο ένας..Κύκλωπας θα μπορούσε να κουβαλήσει τεράστιους σχιστόλιθους και να κατασκευάσει αυτό το επιβλητικό οικοδόμημα ύψους 9 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων. Στην ανατολική πλευρά του υπάρχουν αρχαία “κελιά” κατασκευασμένα επίσης από μεγάλες πέτρες. Μη χάσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα από το μοναδικό αυτό σημείο, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου.

Την Μονή των Ταξιαρχών: Χτισμένη το 1572, αποτελεί το σημαντικότερο μοναστήρι του νησιού. Είναι μια μονή – φρούριο με ψηλό περίβολο, είσοδο ύψους 4μ,, πολεμίστρες και κινητή σκάλα. Βρίσκεται στο χωριό Γαλανή στη βόρεια πλευρά της Σερίφου.

Το μοναστήρι στον οικισμό Παναγιά: Το αρχαιότερο βυζαντινό μοναστήρι του νησιού χτισμένο μεταξύ 950- 1000 μ.Χ.

To μουσικό Φεστιβάλ της Σερίφου: Η Σέριφος σε συνδυασμό με τη διαμονή σας σε μια αρχοντική βίλα θα σας ανταμείψουν και για έναν επιπλέον λόγο: Το καλοκαίρι, το νησί γεμίζει κόσμο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι άφθονες. Το φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο δεκάδες καλλιτέχνες, με το Θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων στην Κάτω Χώρα να γεμίζει μουσικές κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό.

Βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά

Η Σέριφος βρίθει από ποικιλία στις παραλίες της: H ακτογραμμή του νησιού μετρά πάνω από 70 παραλίες ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη:

H Ψιλή Άμμος: Δεν ανακηρύχθηκε τυχαία ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης για το 2003 από τους SundayTimes. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και τα γαλαζοπράσινα νερά της θα σας ενθουσιάσουν.

Οι παραλίες Λιβάδι, Αυλόμωνας και Λιβαδάκια αποτελούν δημοφιλείς παραλίες του νησιού που αξίζει να ανακαλύψετε.

Η παραλία Καράβι: Η Σέριφος στέκει αγέρωχη απέναντι, η αμμώδης ακτή και τα γαλαζοπράσινα νερά είναι αρκετά για να σας κερδίσουν με την πρώτη βουτιά.

Οι παραλίες του Μαλλιάδικου, της Λιας, το Καλό Αμπέλι: Κατάλληλες για όσους προτιμούν την ησυχία σε συνδυασμό με ένα πανέμορφο τοπίο.

Οι παραλίες τoυ Κεντάρχου και της Συκαμιάς με γαλαζοπράσινα νερά, αρμυρίκια και άσπρο βοτσαλάκι αντίστοιχα.

Η αμμώδης παραλία του Αβεσσαλού

Η αμμουδερή παραλία του Μεγάλου με τα διάσημα  αρμυρίκια της Σερίφου. Αξίζει να την επισκεφθείτε και για έναν επιπλέον λόγο: έχετε δίπλα σας τις παλιές εγκαταστάσεις των μεταλλείων, ένα πάρκο βιομηχανικής αρχαιολογίας θα μπορούσε να πει κανείς.

Η παραλία Άγιος Σώστης με το ομώνυμο εκκλησάκι: Επιβάλλεται η επίσκεψη σε μια από τις ομορφότερες και γραφικότερες παραλίες στη Σέριφο. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται ανάμεσα στον Αυλομώνα και την Ψιλή Άμμο, 7 περίπου χλμ από τη Χώρα της Σερίφου.

Οι παραλίες του Κουταλά, του Γάνεμα και της Βαγιάς που βρίσκονται στο νότιο μέρος του νησιού έχουν το καλύτερο ηλιοβασίλεμα. Στη Βαγιά, αν σκάψετε στην καυτή αμμουδιά, θα βρείτε και πηγές γλυκού νερού.

Γαστρονομία 

Η Σέριφος φημίζεται για την ιδαίτερη κουζίνα της με έντονο  γαστρονομικό ενδιαφέρον. Στην ερώτηση «τι να δοκιμάσω από την παραδοσιακή Σεριφιώτικη κουζίνα;», κρατήστε σημειώσεις:

Τις χοιρινές λούζες (παραδοσιακό παστό)

Το διάσημο Σεριφιώτικο παστέλι με καθαρισμένο αμύγδαλο στο κέντρο και ακουμπισμένο σε φύλλο λεμονιάς και πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού

Λουκάνικα και σύγλινα με μυρωδάτα μπαχαρικά

Μαραθόπιτες και μαραθοτηγανίτες

Ρεβυθάδα με σταφίδες

Λιαστό χταπόδι, τοπικά τυριά, μυζήθρες και ξινομυζήθρες

Αν έχετε όρεξη για φρέσκο ψάρι, η καλύτερη επιλογή στο νησί είναι η ταβέρνα H Καλή” στο λιμάνι της Σερίφου. Για τους εν δυνάμει λάτρεις της παραδοσιακής σεριφιώτικης κουζίνας, επιβάλλεται μια επίσκεψη σας στη Μαθαρόριζα που βρίσκεται στη Χώρα.

Για δείπνο, μια πολύ καλή επιλογή είναι το Μεταλλείο που αποτελεί σταθερή αξία στο νησί από το 1980. Στη βεράντα του μπορείτε να γευτείτε δημιουργικά μεσογειακά πιάτα με «πινελιές» σεριφιώτικης κουζίνας. Όσο πλησιάζουν  τα μεσάνυχτα ο χώρος μετατρέπεται σε club με ροκ και mainstream μουσικές επιλογές ενώ αποτελεί και γνωστό συναυλιακό χώρο των Κυκλάδων.

Για σπιτική κουζίνα πάνω στο κύμα μπορείτε να προτιμήσετε και την κουζίνα της κ. Μαρίας στον Κύκλωπα στο Μεγάλο Λιβάδι. Στο δρόμο από τη Χώρα στο Λιβάδι, μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι το Αλώνι, όπου ενδείκνυται για ένα ρομαντικό δείπνο, προσφέροντας υπέροχη θέα στο Λιβάδι.

Δραστηριότητες

Η Σέριφος λόγω του βραχώδους εδάφους της, των παραλιών της και του ποικιλόμορφου βυθού της ενδείκνυται όχι μόνο για χαλάρωση αλλά και για μια σειρά από σπορ/αθλητικές δραστηριότητες όπως: πεζοπορία -με τα ειδικά μονοπάτια με σήμανση- αναρρίχηση, ποδηλασία, καταδύσεις, windsurf και kitesurf. Στο νησί λειτουργούν το Serifos Surf Club και το Χ-Dream Water Action στα Λιβαδάκια για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ.

Πρόσβαση 

Σέριφος είναι ένας σχετικά κοντινός προορισμός, αφού απέχει μόλις 4 ώρες και 45 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά με συμβατικό πλοίο. Με γρήγορο πλοίο η διαδρομή διαρκεί 2 ώρες και 35 λεπτά.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν Βίλες προς ενοικίαση σε αυτή την τοποθεσία αυτή τη στιγμή.